6. 1. 2013

Cerhenice - "zachráněná" fenka

Bohužel ne zrovna ojedinělý příklad toho, jak občan zachrání zatoulaného psa, předá úřadu a pes se ztratí.

Letáček "Hledá se" ke stažení ZDE a v článku.

Zpráva od obyvatele Cerhenic
 
     Dne 25.12.2012 v podvečerních hodinách jsme s přítelkyní zachránili topící se fenku - kříženečku NO a labradora, kterou jsme vzali domů. Byla promrzlá, vyčerpaná, pohublá a neskutečně hladová. Usušili jsme jí a dali ji nažrat, umístili do tepla. Rozjeli jsme pátrání po možném majiteli, obvolali útulky a obeslali spoustu známých, prohledali psí servery, ale nikdo fenku nesháněl, ani si jí nikdo nechtěl vzít. Dne 26.12.2012 byla i vyhlášena informace o nalezení fenky obecním rozhlasem což byl asi jediný a poslední pozitivní krok městyse Cerhenice.

      Dne 29.12.2012 bylo dohodnuto s paní Mlynářovou z Úřadu městyse Cerhenice, že zaměstnanci městyse fenku odvezou do psího útulku v Lysé nad Labem. V 10:15 hodin byla fenka předána panu Václavu Hanušovi a jeho spolupracovníkovi panu Kulhánkovi k převezení do útulku. K tomu jim byl zapůjčen obojek a vodítko, sám jsem ho fence připínal. Po dotazu, kam fenku umístí mi bylo sděleno, že ještě neví, že buď do Kolína nebo do Lysé nad Labem. Řekl jsem jim, že budu rád, když mi po návratu sdělí, kam jí umístili, že bych to rád dopsal na facebook, kdyby se náhodou někdo přihlásil, nebo projevil o fenu zájem. Poté jsem šel domů. Po 40 minutách mi bylo přes vrata přehozeno vodítko s obojkem výše uvedenými zaměstnanci, kteří hned ujeli pryč, ač věděli, že chci vědět kde fena je. O den později jsem opakovaně volal panu Hanušovi, ale telefon mi nezvedal. Taky jsem mluvil s paní Mlynářovu, ale ta mi pouze sdělila ať zavolám panu Hanušovi, že neví, kde fena je. Panu Hanušovi jsem se dovolal v neděli. Sdělil mi, že fenu převezli do Lysé, a že jim už po dvou hodinách volali, že si jí někdo vyzvedl. V telefonu působil seriózně a dle způsobu podání to vypadalo, že si jí vzal někdo ze zaměstnanců útulku nebo města. K tomu mi ještě řekl, že fena byla hodná, milá a že by ani nakonec vodítko nepotřebovali. Tuto informaci jsme Vám podali na FB a tak jsme byli všichni šťastní, že fenka našla někoho, kdo jí bude mít rád.

      Následující týden jsem opakovaně volal do útulku v Lysé nad Labem, chtěl jsem vědět, zda je vše v pořádku, že tam byla fenka umístěna a kdo si jí vzal. Bylo mi sděleno, že útulek Lysá má sice smlouvu s Cerhenicemi, ale že jim žádného psa 27.12.2012 nepřivezli, nikdo jim nevolal a nikdo z lidí kolem útulku si ho nevzal a že je velice mrzí, že vůbec je někdo v této věci s tímto spojuje. Obvolal jsem i ostatní útulky v okolí Sadskou, Poděbrady, Kolín a taky jsme psali do Kutné hory, protože jsme si NAIVNĚ mysleli, že Úřad městyse Cerhenice vykonává svou práci tak, jak má.

      Ve čtvrtek 3.1.2013 jsme s přítelkyní navštívili Úřad městyse Cerhenice, kde jsme chtěli mluvit s paní Mlynářovou. Paní u přepážky nám sdělila, že má zrovna jednání a zeptala se, co potřebujeme. Sdělili jsme, že se chceme zeptat na fenku a že chceme vidět doklad
o převzetí psa do útulku. Paní odešla do vedlejší místnosti a po chvíli se vrátila s tím, že má paní Mlynářová dovolenou ať se stavíme zítra ve 12 hodin s tím, že bude doklad připraven k nahlédnutí. Sebrali jsme se tedy a šli domů. Opravdu jsme byli na další den zvědaví, jelikož jsme věděli, že fenku nedodali na předem stanovené místo. Takže jsme v podstatě čekali na to, zda doklad ZFALŠUJÍ či jakou KLIČKU vymyslí.

      O den později jsem na úřad přišel s kamarádkou Pavlou, která se nabídla, že půjde se mnou. Po 15 minutovém čekání nám paní Mlynářová sdělila, že ona s tím nemá nic společného, že nám to přijde vysvětlit pan Hanuš a že do Lysé nevolala, že to pouze předala zaměstnancům obce. Pan Hanuš nám následně sdělil, že mu to je moc líto, ale že jim fenka v Lysé utekla. Na otázku, jak jim mohla utéct, když měli půjčené vodítko s obojkem, nedokázal odpovědět. Na otázku proč nezavolali do útulku, když jim tam utekla nebo proč nezavolali Městskou polici k odchytu, také neodpověděl. Dále nás zajímalo, jak je možné, že cestu z Cerhenic do Lysé a zpět stihli za 40 minut (i s údajným útěkem feny, kterou se jistě pokusili chytit), když jen cesta do Lysé zabere půl hodiny mi pan Hanuš tvrdil, že se to dá stihnout.

      Kde je zachráněné feně konec už asi nikdo nezjistí. Mohl jí někdo zastřelit, možná jí srazilo auto nebo pošla hlady, další možnosti radši ani nechci domýšlet a psát. Její záchrana tak byla zcela zbytečná – udělali jsme dobrý skutek, věnovali tomu spoustu času a energie, aby to pak mohlo Zastupitelství městyse Cerhenice ZMAŘIT.

     Moc si přejeme, aby měla fenka štěstí, pokud ještě žije. Byla velice hodná a přítulná, ke každému vždy přišla, reagovala na základní povely – ROZHODNĚ BY NEUTEKLA!

      Tímto děkujeme všem, kteří se zajímali o tento příběh a podíleli se na hledání jejího majitele. Pokud by se stal zázrak a fenka se našla, prosíme, NESPOLÉHEJTE na naše zástupce. Závěrem bych chtěl poznamenat, že umístění psa v útulku se samozřejmě platí a ze strany obcí by měl být placen z poplatků ze psů.



 Reakce pana starosty Cerhenic
(oficiální vyjádření zkopírováno z FB městyse) 
http://www.facebook.com/MestysCerhenice/posts/327870767326623?comment_id=1671124&notif_t=feed_comment_reply

 




 VÝZVA

Kdo by viděl fenku na obrázcích, ozvěte se - nejlépe přímo 
Městské policii, která zajišťuje odchyt toulavých psů v Lysé nad Labem a vždy po odchytu pejska odveze do místního útulku v Lysé nad Labem se sídlem ve Velasu, a.s. č.p.535, tel.325 551 221, nebo na tel. 723 342 174 p.Čápová.




 6. až 8. 1. 2013
 
     Zatímco se lidi, kteří mají rádi psy, snaží šířením letáčku najít fenečku, Městys Cerhenice odkaz na něj odmazává z hlavní stránky Facebooku.

     Pan starosta neodpovídá na otázky z diskuze, stále nikdo neřeší, kde přesně fenečka utekla a co udělali úředníci k jejímu opětovnému nalezení. Pan starosta vydává další prohlášení - namířené proti pánovi, který pejska v souladu se zákonem coby nalezenou věc předal obci:



      Ke vzniklé diskuzi pod těmito příspěvky je lepší se snad ani nevyjadřovat. Snad jen, že tam posléze dochází k odmazávání nežádoucích příspěvků odkazujících na nekorektní vyjádření zastánců úředníků z řad jejich kamarádů a příbuzných, odmazávání některých příspěvků vysvětlujících legislativu a "jak to chodí" se psy-věcmi. Dochází i k blokaci pisatelů. Informace, o které je všeobecný zájem ze strany ochránců zvířat - tedy kdy přesně a KDE přesně fenečka údajně utekla a jak byl útěk řešen na místě a proč byl útěk psa přiznán až po týdnu na základě nezvratných důkazů, poskytnuty nejsou! To samozřejmě ztěžuje, ne-li znemožňuje nalezení fenky i její přežití.

     Pokusím se sledovat další dění kolem této ztráty pejska a vkládat sem aktuální informace. A to zejména proto, že podobných případů je více a stojí tedy na ně poukazovat jako na nešvar nikoliv na výjimku, která se bohužel může stát.
***

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane starosto, nevěřím Vám, ani Vašim úředníkům !!! Jak se říká, ruka ruku myje. Chudák fenka, doufám že ji ti snaživci ve svém osobním volnu neprodali na maso. A Vaše nejapné poznámky na adresu policistů jen svědčí o vaši pochybné inteligenci!
S pozdravem Omámiková

Anonymní řekl(a)...

Paní Omámiková mi čte myšlenky. Stejně to vidím i já. Panu starostovi nevěřím ani slovo a fenečky je mi MOOOOC líto, byla v nesprávný čas na nesprávném místě. V jiné obci by se jí snad pomoci dostalo.:-(

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,také úředníkům nevěřím.Není to první ani poslední případ obce,která nemá zájem postarat se o zatoulaného psa.Vlastně se to vyřeší tak,že prostě pes zmizí.Nikdo neví,kam se pes poděl.A že uteče?To by byla ta lepší varianta...!!!Je mi moc líto,že se tohle děje...

Anonymní řekl(a)...

Článek jsem dočetla až ke konci a musím konstatovat, že panu starostovi ani "jeho úřednicím" nevěřím ani slovo! Je tady mnoho nevyjasněných podnětů ze strany tzv."přepravců", to, že pes vůbec nedorazil na místo určení, už mluví za své. I tvrzení, že se to vlastně nikoho netýká, nikdo nemá čas vysvětlit otázky a najednou všichni úředníci v době incidentu "měli volno", tak to už je nějaké divné, ne? A to, že máte na radnici nějaké morčata, je hrozně dojemné. No a ty daňky chováte předpokládám na odstřel, že? Jak tento případ vidím já: pes bude údajně převezen do útulku, ale tam vlastně nedorazí. Z vaší strany obce se nepředpokládá, že ho bude někdo hledat. Za psa si vyúčtujete náklady, které si z obecní kasy rozdělíte. A vše je v pořádku. Jenže někdo se o to začal zajímat, a aby se nepřišlo na vaše podvody, snažíte se vše zamaskovat. Hanba vám všem na radnici! Zašantročili jste psa a teď nevíte jak z toho ven!

Anonymní řekl(a)...

a všechno utichlo, prominentům se zase nic nestalo, žádné potrestání a po fenečce ani stopy ..... je mi z toho hodně smutno. Naše spravedlnost je nejen slepá a hluchá, ale řekla bych že i neviditelná .... :((((

Anonymní řekl(a)...

Hele to je normálka, měšťáci v obcích bez psího útulku dělají běžně že psa vypoustěj za hranicí katastru aby to nemuseli řešit. Občas je poslouchám a případy že nechtěj jet odchytit psa jsou běžné. Jednou byli dokonce zavoláni ke sraženýmu, co ještě žil. Veterinář odmít přijet že jako co blázněj večer tak ho naložili a odvezli do útulku v Lysé n. L. s tím, že snad do rána chcípne a vyřeší se to.