29. 12. 2012

Štěňata křiženců německého ovčáka

ŠTĚŇÁTKA NAŠLA DOMOV DÍKY O.S. MAZLÍCI V NOUZI.

     Štěňátka narozená 9. 11. 2012 spolu s dalšími sedmi sourozenci, kteří však v době převzetí těchto dvou již údajně byla "zlikvidovaná". Majitelka, která evidentně nebyla schopná se postarat ani o sebe, nechává prý opakovaně krýt svoji fenu, kterou jsme viděli pouze potmě - dle majitelky je to dvouletá fenka belgického ovčáka, ale vzhledově a barevně (černá záda, hnědý spodek) fenka vypadala na německého ovčáka - ovšem menší, delší, s kratší hlavou a vlnitou srstí na zádech. Takže už matka není pravděpodobně čistá NO. O otci jsme se nic nedozvěděli.


     Štěňata nyní, to je přesně v 7. týdnu života (29. 12. 2012), váží asi 3 - 4 kg (pouze můj odhad). Budou pravděpodobně v dospělosti většího vzrůstu. V tomto věku měla být ještě u maminky, ale hrozilo jim akutní utopení, takže musela být odebrána. Majitelka se vyjádřila, že žerou všechno a ona je krmí zpravidla šlichtou. Každopádně z nich lezou s největší pravděpodobností převážně brambory. Štěňata dosud pravděpodobně nebyla odčervena ani očkována, ani řádně živena. Vzhledově ale vypadají docela dobře, jsou vitální, snaží se komunikovat s ostatními psíky, drží se smečky a vyhledávají společnost.

     Hnědá fenečka je poměrně dost dominantní. Černé fence všechno bere, nechce jí pustit k jídlu a při hře se projevuje trošku neurvale. Je odvážná, samostatná, zvědavá a nebojí se sama i kousek odběhnout.

     Černá fenečka je klidná, snaží se navázat kontakt s ostatními pejsky trošku opatrněji a pokud nemají zájem, hned se stáhne. Drží se ve smečce, nejradši se však motá těsně kolem nohou nebo si sedá na boty. Hnědé fence ustupuje, dává na jevo podřízenost a při hře často piští.

     Fenečky zjistily, že granulky jsou k jídlu a po počátečním prohlížení a zkoušení je teď velmi ochotně a s chutí jedí.

     Majitelka nabídla k odebrání i matku štěňátek, protože údajně nehlídá. Nemohla jsem ji však vzít. Proto se asi bude časem hledat i domov pro ni - asi dvouletou fenečku, která se nechová k cizím lidem na svém pozemku nepřátelsky (v praxi odzkoušeno na nás :-), kdy jsme samy prošly přes pozemek až do domu, aniž by na nás byť jen štěkla). Majitelka pravděpodobně už v minulosti nechala fenu nakrýt a toto tedy dle jejího vyjádření není první vrh. Štěňata "likviduje". Vykastrovat ji dát nechce,  protože po ní chce hlídacího psa, když se nenarodí, bude údajně opět "likvidovat". Na druhou stranu však sama od sebe nabídla fenku k darování. Takže kdo by měl zájem o fenečku NO, může se na mě obrátit.

     Umístění štěňátek v dočasné péči v Ostravě. Umístění maminky štěňátek - Svitavsko.

 

***

Žádné komentáře: