14. 12. 2011

Petice za účinný zákon na ochranu zvířat - UZAVŘENA

Petice k podepsání po internetu zde: http://www.petice.nazory.cz/petice/petice-detail.php?id=335

Poznámka: záhy by měl být doplněn termín uzávěrky petice a pdf soubor ke stažení.
PDF soubor s textem petice ZDE 

_______________________________________________________________________________________

Parlamentu ČR
Sněmovní 4
118 26 Praha 1 - Malá Strana


Petice za účinný zákon na ochranu zvířat a jeho aplikaci při týrání zvířat

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

Vzhledem k množícím se případům týrání zvířat a rostoucím počtům množíren psů, kteří živoří v tristních podmínkách, my, níže podepsaní, žádáme o změnu zákonů na ochranu zvířat v těchto konkrétních bodech a důslednou kontrolu a sankcionování ze stran FÚ, KVS a obcí.

- Požadujeme zvýšení spodní hranice trestů za týrání zvířat. Veřejně prospěšné práce a pokuty několika tisíc Kč, které byly dosud za týrání zvířete ukládány, hodnotíme jako neúčinné.

- Žádáme, aby Zákon na ochranu zvířat obsahoval všechny povinnosti chovatelů a všech dalších subjektů, zabývajícími se zvířaty, které mají za povinnost se postarat o opuštěná zvířata a řešil nejenom přestupky, ale i trestné činy.

- Žádáme důkladnější zapojení Finančního úřadu – většina velkochovů psů a koček, kde jsou zvířata držena v nevyhovujících podmínkách, ze svých výdělků neodvádí daně. Je nám známo, že Finanční úřad kontroluje výdělky např. prodejců na portálu Aukro.cz, žádáme tedy podobnou aktivitu i v oblasti obchodu se zvířaty.

- Požadujeme omezení počtu psů chovaných/držených jednou osobou a schvalování vyššího počtu psů než 10 psů individuálně obcí i KVS, jakož i pravidelné provádění kontrol těchto chovů.

- Žádáme zavedení zvláštního živnostenského listu pro chov psů a koček a zařazení mezi koncesované či vázané živnosti a respektování stejných podmínek pro držení těchto zvířat, kterými se řídí i útulky (nakládání s bioodpady, hygiena, výběhy, výměry kotců atd.)

- Žádáme zavedení celostátně povinného čipování všech psů a povinné registrace čipu veterinářem, zřízení státního registru, do kterého se bude kromě čipování evidovat zanedbání péče, pobyty psa v útulku, neplacení poplatků ze všech držených psů, napadení člověka nebo zvířat a prokázané týrání.

- Žádáme důkladnější šetření případů týrání zvířat: využívání možnosti zvíře z nevhodných podmínek ihned odebrat, přísnější posuzování stavu zvířete KVS, kdy se bude přihlížet nejen k výživovému stavu zvířete, ale i ustájení, péči, chorobám, výběhu, min. metrům kotce atd., otevření spolupráce při řešení týrání zvířat s pracovníky útulku a odborně vyškolenými dobrovolníky.

- Žádáme zákaz dalšího držení i chovu zvířat lidem, kterým byla zvířata pro týrání zabavena.

- Žádáme zavedení státních kastračních grantů, ze kterých by se mohla kastrovat zvířata v útulcích i divoce žijící přemnožené kočky.

- Žádáme uzákonění možnosti útulkům dát do adopční péče odebrané zvíře lidem, kteří jsou v nápravných zařízeních a nepostarali se sami o náhradní péči o ně i přes nesouhlas majitele.

- Žádáme stanovení podmínek provozování dobrovolnických azylů, domovů a depozit psů nebo koček, kde počet jedinců od každého druhu přesahuje 10. Někde se stávají právě tato zvířata, chovaná po desítkách v bytech bez karantény semeništěm nákazy nakažlivých chorob a parazitů.

Děkujeme.


Za petiční výbor:
Nikol Černá, Kostelec 97, PSČ: 349 01, tel.: 773 968 001
Mgr. Dana Bočková, Jeřická 27, Praha 9, 193 00, tel.: 723 411 225
Bc. Michaela Strnadová, DiS, o.s. Cibela, Veletržní 196/17, Praha 7, 170 00, tel.: 724 097 730

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněna Nikol Černá, Kostelec 97, PSČ: 349 01, tel.: 773 968 001 (klauzule vyžadovaná §5, písm. 1 zák. č. 85/1990 Sb.)

Petiční archy zasílejte na adresu Nikol Černá, Kostelec 97, PSČ: 349 01 

Žádné komentáře: